Sodu pirosiarczyn
Nazwa i synonimy:
polskie: sodu pirosiarczyn, sodu disiarczyn, disiarczan(IV) sodu
angielskie: sodium metabisulfite, sodium pyrosulfite, sodium disulfite
Wzór chemiczny – Na2S2O5
Numer CAS: | 7681-57-4 | ||
Numer UN (ONZ) |
Nie dotyczy |
||
Numer WE (EINECS): | 231-673-0 |
Pakowanie:
Worek 25 kg
Charakterystyka:
Postać: ciało stałe, krystaliczny proszek
Kolor: od bezbarwnego po biały
Zapach: charakterystyczny, cierpki, podobny do dwutlenku siarki
Zastosowanie:
Produkcja innych substancji, w przemyśle fotograficznym, produkcja wyrobów włókienniczych, skór i futer, produkcja tworzyw sztucznych i gumy; produkcja miazgi papierowej i wyrobów papierowych, produkcja mebli, produkcja żywności, chemiczne oczyszczalnie. W przemyśle spożywczym o symbolu E223 Stosowany w szerokim zakresie do utrwalania owoców, warzyw ich suszów oraz soków syropów i przetworów., herbatników, wyrobów ciastkarskich i cukierniczych, sosów, musztardy, substytutów białkowych mięsa, burgerów, ryb i owoców morza, octu, piwa, wina oraz napojów bezalkoholowych.