Amonu wodorowęglan

Nazwa i synonimy:

polskie:  amonu wodorowęglan, kwaśny węglan amonu, amoniak do pieczenia
angielskie: Ammonium hydrogen carbonate, bicarbonate of ammonia, powdered baking ammonia

Wzór chemiczny – (NH4)HCO3

Numer CAS: 1066-33-7
Numer UN (ONZ)

Nie dotyczy

Numer WE (EINECS): 213-911-5

Pakowanie:

Worek 25 kg.

Charakterystyka:

Biały proszek o ostrym amoniakalnym zapachu. Dodatek do żywności E503 (II). Wytwarzany z siarczanu amonu oraz węglanu wapnia- naturalnych minerałów.

Zastosowanie:

Substancja spulchniająca – uwalniająca gaz, a tym samym zwiększająca objętość ciasta. Regulator kwasowości – związek zasadowy. Poza żywnością stosowany również jako środki gaśnicze i przeciwpożarowe, odczynniki laboratoryjne, mieszaniny chłodzące, garbarstwo, farbiarstwo.