Amonu wodorowęglan
Nazwa i synonimy:
polskie: amonu wodorowęglan, kwaśny węglan amonu, amoniak do pieczenia
angielskie: Ammonium hydrogen carbonate, bicarbonate of ammonia, powdered baking ammonia
Wzór chemiczny – (NH4)HCO3
Numer CAS: | 1066-33-7 | |||
Numer UN (ONZ) |
Nie dotyczy |
|||
Numer WE (EINECS): | 213-911-5 |
Pakowanie:
Worek 25 kg.
Charakterystyka:
Biały proszek o ostrym amoniakalnym zapachu. Dodatek do żywności E503 (II). Wytwarzany z siarczanu amonu oraz węglanu wapnia- naturalnych minerałów.
Zastosowanie:
Substancja spulchniająca – uwalniająca gaz, a tym samym zwiększająca objętość ciasta. Regulator kwasowości – związek zasadowy. Poza żywnością stosowany również jako środki gaśnicze i przeciwpożarowe, odczynniki laboratoryjne, mieszaniny chłodzące, garbarstwo, farbiarstwo.